Wat doe jij voor de kost?

het beeld van een psycholoog

Twee grote ogen keken me vol verbazing aan. “Nou, dat had ik nou echt nooit achter jou gezocht!” Wat was het grote nieuws wat ik zojuist had gebracht? Waarmee had ik deze collega-ondernemer geshockeerd? Ik vertelde deze mevrouw dat ik psycholoog ben. Elke keer weer schiet ik in de lach zodra mensen me aanstaren en zeggen “Echt waar?”. Vervolgens leg ik uit wat mijn vak inhoudt en waarom ik er elke dag weer van geniet. Op dat moment zie ik begrip en in de meeste gevallen ook herkenning en interesse. Maar de eerste reacties zetten me aan wel het denken: hoe kan het toch dat het beeld wat men heeft van ‘de psycholoog’ niet past bij de eerste indruk die ik maak?

Die enge psycholoog

Sinds ik als zelfstandig psycholoog ben begonnen, merk ik regelmatig iets soortgelijks binnen mijn praktijk. Kinderen, jongeren en ouders ontspannen zichtbaar zodra ze aan tafel zitten (juist: zitten – niet liggen op een sofa…). Alsof ik toch wel meeval in vergelijking met het schrikbarende beeld wat ze voor ogen hadden. Als ik op een later moment vraag of het traject zo was als ze hadden verwacht, hoor ik meestal ‘nee’. Dat er naast ruimte voor tranen ook veel gelachen wordt en het allemaal niet zo zwaar is, was iets wat ze niet voorzien hadden.

de enge psycholoog

Psychologie op de werkvloer

Binnen mijn zakelijke netwerk merk ik het ook. “Een psycholoog? Binnen ons bedrijf? Nee, dat hebben we niet nodig hoor!” Zodra je goed luistert en doorvraagt, blijkt dat een psycholoog juist enorm veel kan doen. En hier doel ik zeker niet op het ‘verwerken van verborgen trauma’s’. Verre van dat zelfs. Ik houd me veel meer bezig met persoonlijke groei, positiviteit en de toekomst.

Mijn missie

Deze ervaringen prikkelden mij om een blog te starten. Ik heb mijn businessplan weer eens doorgelezen en mijn doel zit weer helder op mijn netvlies: ik wil met SCIO de drempel om naar de psycholoog te gaan drastisch verlagen. Met deze blog wil ik jullie een kijkje in de keuken van het mooie werkveld geven. Want wat hebben wij psychologen een mooi beroep! Ik zou zeggen: profiteer ervan!

Wat kun je in mijn blogs verwachten?

  • Leuke verhalen en anekdotes over het vak
  • Tips om met jouw alledaagse obstakels om te gaan
  • Adviezen om je doelen te bereiken
  • Leuke acties en aanbiedingen voor cursussen, workshops en events
  • Stof om over na te denken

Wat moet je hiervoor doen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, volg onze Facebook pagina of houd de website in de gaten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sascha Mulder

Over Sascha Mulder

Zelfstandig psycholoog en eigenaresse van SCIO. Werkt met kinderen en volwassenen vanuit de Positieve Psychologie en het Oplossingsgericht Werken. Blogt over alledaagse psychologie en jong ondernemerschap.

Ben jij onze nieuwe collega?

Systeemtherapeut

Jeugdbehandelaar

Psycholoog volwassenenzorg